Wattletree House 1810

We assisted our clients in the search for a new home when they returned from a long stint overseas. This particular site was in the right location and a good size, however it was understood from the outset that the planning and heritage approval process would be tricky. In the end we were able to provide all the amenity sought by the young family whilst managing council and the neighbour’s suggestions.

Being on a corner site we looked at how to suggest the contemporary nature of our approach from the first impression – the blended batten and picket fence provided this thread. The new addition in glass, brick and natural zinc has been designed to complement the heritage materials in the area and age over time. The design works hard in section to ensure amenity to the neighbours, the addition is setdown from the existing floor-level, providing extra privacy to the main living spaces. The floor plan of the retained heritage front was completely reworked as a parents’ wing. Internally materials were chosen for their practical and robust qualities, whilst the lightness of the curtain wrapping the living area provides a sense of serenity when fully drawn.

Contractor: Glyde Constructions

Photographer: Benjamin Hosking

Name Wattletree House
Number 1810
Type Residential
Year 2020
Stage Built

Info