Thornbury House. Built, 2016
 

This family home is located on a substantial north-facing suburban plot. The clients wanted a simple transformation that maximised garden space. A rear extension consists of timber and cement sheet cladding, which is given nuance through minor alterations to its simple form: a curved corner softens the entry experience, a folded line of north-facing glazing provides a functional eave, and glazing is located to moderate light and frame views. Inside, generous living spaces are conducive to casual family life. Different living zones are created through gentle interventions: gentle light on entry shifts to a bright double-height family room, changes in material create warmth, and small nooks are suited to impromptu reading and resting. A large strip of fenestration brings light and fresh air into the generous living space, which extends to a spacious timber deck.

Timber cladding at ground level allows for easy maintenance and a textural, natural feel at eye-level, while the upper level is functionally clad in low-maintenance, pre-sealed cement sheet with minimal incisions.

The front rooms of the existing double-fronted house have been rejuvenated. Original high ceilings, revealed during demolition, have been reintegrated to create spaces that are generous and bright. The use of white plaster is complemented and offset by timber detailing, while an inserted powder room provides a break from the underlying white and timber materiality with hexagonal black tiles.

Photography : Ben Clement