House 1702. Built, 2018

A family home on a compact site, the design respects the existing weatherboard home and produces a north-facing courtyard central to the home. The home is made robust for family life with kids and pets.

The centrally located kitchen, meals and living area is relatively small but functional. The integration of the dining table into the island base creates a central hub to the home which is orientated north and to the garden beyond. Locating the parent’s quarters along the rear laneway gives some separation but also provides a lovely connection through the large sliding window which fronts the window facing east onto the central courtyard.

"Emlyn and team helped us design a house that suited both our aesthetic and our functional needs. They guided us through the whole process, and ensured that we were involved in all key decisions. The end output has been a beautiful house that is well-suited to our young family."

Photography: Josh Robenstone