Thornbury House 1503

Planning was driven by context, with cues taken from the rear laneway, the site’s east-west orientation, an adjoining neighbour to the south and the existing bones of the house. By retaining three existing rooms as bedrooms and a study, and re-establishing a hallway with services on the other side, the existing dwelling gave way to opportunities for communal spaces that were oriented to optimise the natural light of the site.

The kitchen and living area is small but functional, integrating within it a place for meals. The amalgamation of the dining table into the island bench creates a central hub to the home, which is orientated north and to the garden beyond.

Locating the parents’ quarters along the rear laneway gives some separation but also provides a lovely connection through the large sliding window, which fronts the study window facing east onto the central courtyard.

“Emlyn and team helped us design a house that suited both our aesthetic and our functional needs. They guided us through the whole process, and ensured that we were involved in all key decisions. The end output has been a beautiful house that is well-suited to our young family.”

ArchDaily
Dwell
Green Magazine
The Local Project

Photographer: Ben Clement

Name Thornbury House
Number 1503
Type Residential
Year 2016
Stage Built

Info